Al tientallen jaren signaleren opleiders de trend van ‘een leven lang leren’. En ze hebben gelijk. Leren: hoe doe je dat? Het ‘erin stampen’ is de minst geschikte manier om iets te onthouden. Verbanden leggen met wat u al weet en kunt, werkt vaak veel beter. Enkele tips:
- Leer snellezen – Veel mensen lezen met de snelheid van hun innerlijke stem. Ondertussen dwalen hun gedachten af, want die zijn veel sneller. Probeer eens te lezen met een liniaal die u steeds sneller over de tekst heen beweegt. Merk op dat u niet alle woorden hoeft te lezen om te weten wat er staat.
- Stel uw leerdoel vast – Wat is uw leerdoel? Voor vandaag, voor deze week en voor de gehele opleiding? Houd deze vragen voor ogen wanneer u met de leerstof bezig bent.
- Neem de tijd – Plan een aantal uren in en besteed die dan alleen aan studeren. Laat u niet afleiden. Studeer bij voorkeur in een aantal kortere sessies; dat werkt beter dan een hele dag achter elkaar.
- Boots de examen’setting’ na – Wanneer u alleen goed kunt leren wanneer u languit op de bank ligt, kunt u het moeilijk krijgen op het examen. Stel u in op de ‘setting’ van het examen. U bevindt zich dan in een ‘vertrouwde’ omgeving die het u gemakkelijker maakt te presteren.
- Wees actief bezig met de leerstof – Maak mindmaps, samenvattingen, formuleer vragen vooraf, markeer (selectief), zoek verbanden met de actualiteit en uw eigen werkomgeving, enzovoort. Dat alles maakt het leren plezieriger én u onthoudt het allemaal veel beter.
- Zoek meer uitleg – Zoek op internet naar alternatieve leerstof. Soms staat het daar nét op een andere manier zodat u het beter begrijpt. Of u krijgt alternatieven voorgeschoteld waarvan u het bestaan niet had vermoed.
- Janneke Gieles, ‘Leren studeren. Acht tips voor een beter studieresultaat. Psychologie Magazine, mei 2006.
- Jan-Willem van den Brandhof, Leer als een speer, Uitgeverij Brainware.
- Online geheugenverbeterings-cursus van de Universiteit van Amsterdam.