Publicaties
- Pijl, O. (2022). ‘Doen, maar vooral ook laten’, Column Kwaliteit in Bedrijf, november-december 2022. Laat professionals – vooral – samen werken aan kwaliteitsontwikkeling.
- Pijl, O. (2022). ‘Samenspel bij kwaliteitsmanagement – Opzet, bestaan en werking van de kwaliteitscyclus’, Kwaliteit in Bedrijf, september-oktober 2022. In organisaties is een samenspel van verantwoordelijkheden nodig om de kwaliteitscyclus rond te maken. Wie geeft, neemt en heeft eigenaarschap in processen voor ontwerpen, uitvoeren, monitoren en sturen? Wie kijkt naar de cyclus als geheel? En richten kwaliteitsmanagers zich vooral op monitoren of hebben ze nog andere rollen?
- Pijl, O. (2022). ‘Opzet, bestaan en werking’, Column Kwaliteit in bedrijf, januari-februari 2022. Opzet leidt niet als vanzelf tot bestaan. Bestaan leidt ook niet vanzelfsprekend tot werking.
- Pijl, O. (2021). ‘Fouten maken moet kunnen?’, Column Kwaliteit in Bedrijf, juli-augustus 2021. Soms is ‘Fouten maken moet kunnen’ de verkeerde tekst. Bijvoorbeeld wanneer je jarenlang met duizenden technici en twee miljard dollar aan investeringen op Mars wil landen.
- Pijl, O., H. Walthaus (2021). ‘Samen werken sturen leren – over eigenaarschap, interactie en reflectie in teams’, Kwaliteit in Bedrijf, mei-juni 2021. In dit artikel laten we zien wat het betekent om als team eigenaarschap te nemen, hoe je door interactie scherp blijft én waarom reflectie zo belangrijk is om te blijven leren en ontwikkelen.
- Pijl, O. (2020). ‘Hoe leg je de verantwoordelijkheid in de lijn?’, Kwaliteit in Bedrijf, augustus 2020. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid per definitie al in de lijn van de business. Dit artikel geeft zes tips voor de staf, de ‘tweede lijn’, om die ‘eerste lijn’ zo goed mogelijk te ondersteunen bij het nemen van hun lijnverantwoordelijkheid. Soms bewerkstelligt de tweede lijn – natuurlijk met de beste bedoelingen – namelijk juist het tegenovergestelde. N.B. In juli 2020 is een update verschenen van het besproken Three lines of defence model, zie: The IIA’s Three Lines Model (IIA, 2020), Nieuwe versie van Three lines of defence IIA = 3LM (blog Robert ’t Hart, 2020).
- Pijl, O. (2020). ‘Visie 2020. Wendbaarheid: teams en vertragen’, Kwaliteit in Bedrijf, januari 2020. De kwaliteitsprofessional van 2020 krijgt een grotere rol als ‘enabler’ van kwaliteitsmanagement bij teams. Maar ook bij het aanmoedigen van vertragen, om – als dat nodig is – terug te gaan naar de essentie.
- Pijl, O., K. de Vaal, B. van Schijndel (2019). ‘Kwaliteitsmanagement next level’, SigmaOnline, 22 november 2019. Over de dynamiek en de fundamenten van kwaliteitsmanagement, leren en veranderen en de stap naar teams.
- Vaal, K. de, O. Pijl, B. van Schijndel, C. Beek (2019). ‘Kwaliteitsmanagement in de praktijk: ‘act fast, fail fast, learn fast”. Kwaliteit in Bedrijf, september-oktober 2019. Trefwoorden die de ontwikkeling markeren van 2013 naar 2019: ‘nieuw organiseren’, High Level Structure ISO- managementsysteemnormen, Sustainable Development Goals, kortcyclisch werken: ‘act fast, fail fast, learn fast’, Lean Manufacturing, Quick Response Manufacturing, Agile, Scrum, waarderend auditen, het Europese Service Excellence Model.
- Vaal, K. de, O. Pijl, B. van Schijndel (2019). Kwaliteitsmanagement in de Praktijk. Hilversum: Concept Uitgeefgroep. Ook deze tweede, geheel herziene druk gaat verder dan kwaliteitssystemen, modellen, plannen maken, meten en evalueren (het systeemtechnische perspectief). Het gaat ook over cultuur, communicatie, motivatie en teamgedrag (het sociaal-dynamische perspectief).
- Pijl, O. (2019). ‘Vergeten we de schoonheid van kwaliteit?’, Column Kwaliteit in Bedrijf, maart-april. Kwaliteit is niet alleen vrolijkheid over gebruik (fit for use), blijdschap over nut (fit for purpose), maar bovenal verwondering over de schoonheid van hoe het gemaakt is, hoe het werkt en bewondering voor wie dat zo heeft bedacht.
- Pijl, O. (2018). ‘Peer review in hbo. Spanning op beoordelen en ontwikkelen vanuit het stelsel’. Synaps, 40, p. 14-16. Ook op de bijeenkomst van het HBO Platform in februari 2018 kwam bij het afsluitende gesprek het spanningsveld tussen beoordelen (de klassieke audit) en leren/ontwikkelen (waarderende peer review) naar voren. Opleidingen willen slagen voor hun accreditatietoets. Met die mindset ben je – heel begrijpelijk – minder geneigd een auditcommissie te voeden met problemen en dilemma’s. Terwijl die juist zo belangrijk zijn om te leren en te ontwikkelen. Peers kunnen zowel bij beoordelen als leren/ontwikkelen een prima rol vervullen – maar niet tegelijkertijd in hetzelfde proces graag.
- Pijl, O. (2018). ‘Compliant met blockchain, big data, AI en IOT?’, Column Kwaliteit in Bedrijf, 3. Column. We kunnen nog niet eens vermoeden wat blockchain, big data, artificial intelligence en het internet of things voor ons gaan betekenen. Voegen nieuwe technieken een vertrouwensfactor toe aan productieketens en processen?
- Deursen, P. & Pijl, O. (2017). ‘Onderwijskwaliteit: uitdagingen en kansen’, Hoger onderwijs management, 3, p. 19-23. Hoe is het gesteld met de onderwijskwaliteit in het hbo? En waar liggen de uitdagingen en kansen voor het verbeteren van deze kwaliteit? De auteurs schetsen een beeld op basis van hun ervaring als trainers bij de driedaagse Basisleergang onderwijskwaliteit hbo die door ruim 100 deelnemers van een groot aantal hbo-instellingen is gevolgd.
- Pijl, O (2017). ‘Nieuw kwaliteitsmanagement: organiseren van interactie’, Synaps, 39, p. 10-13. Bij fenomenen als Wikipedia, shared spaces, open source is er alleen sprake van een basisvoorziening en doet de georganiseerde interactie de rest. Zeker in dynamische omgevingen kon het weleens veel slimmer zijn niet uit te gaan van een plan of ontwerp dat bij de uitwerking vaak al verouderd is, maar te zorgen voor een dynamiek die constante aanpassing mogelijk maakt.
- Pijl, O. (2017). ‘De hark op de schop’, Column Kwaliteit in Bedrijf, 4. Frederic Laloux laat ons in zijn boek Reinventing Organizations (2014) zien dat er voor de hark inmiddels veel concurrerende en succesvolle organisatiemodellen bestaan. Ondertussen zit de hark ons nog wel tussen de oren.
- Pijl, O. (2016). ‘Onderwijsevaluaties – Fit for use fit, for purpose?’, Synaps, 38, p. 13-15. Het lijkt erop dat er meer wordt geëvalueerd dan ooit. Daarbij gaan aanzienlijk veel vragen over ‘hoe kunnen wij onze organisatie verbeteren’ en niet over ‘wat heeft u er als klant aan gehad’. Bij evaluaties in het hoger onderwijs zien we dat het zinvol is onderscheid te maken tussen evalueren van het middel (de onderwijsleeromgeving) en van het resultaat (gediplomeerde studenten die als professional het verschil uitmaken in de beroepspraktijk).
- Pijl, O. (2016). ‘Verbeteren met de blindklinktang’, Column Kwaliteit in Bedrijf, 4. Niet elke lage score op een vraag uit een klanttevredenheidsonderzoek hoeft te leiden tot een verbeteractie. En niet elke verbetering heeft een plan nodig.
- Interview in: Koopman, H. (2015), ‘Beschrijven en bewegen’, Kwaliteit in Bedrijf, 9, p. 22-25. Het bedrijf Scienta is samen met ‘Procesvogel’ William Ermens en Ouke Pijl van 2Reflect een project gestart voor het ontwikkelen van standaard documentatie die organisaties zelf kunnen aanpassen en uitwerken. In juni 2016 werd het product gelanceerd onder de naam Scienta quickstart.
- Pijl, O. (2015). ‘Q here’, Column Kwaliteit in Bedrijf, 8. Column over Schotland en misschien de belangrijkste opdracht van kwaliteitsmanagers en -adviseurs: organiseren van interactie tussen mensen.
- Pijl, O., Cornelissen, P. & Unck, S. (2015). De onderwijsvise van Hogeschool Utrecht. Synaps, 37, p. 23-25. Bij Hogeschool Utrecht is een aanpak gekozen waarbij onderwijsinnovatie en kwaliteitsbeleid elkaar versterken. Het artikel is een compacte versie van het artikel in Thema (zie hieronder) waarbij het gedeelte over kwaliteitsbeleid specifieker is uitgewerkt.
- Pijl, O., Cornelissen, P. & Unck, S. (2015). Leren samen kennis creëren. De onderwijsvisie van Hogeschool Utrecht. Thema, 1, 11-15. Bij Hogeschool Utrecht is het concept Leven Lang Leren leidend voor het onderwijs. De keuze daarvoor heeft grote gevolgen voor de organisatie. Jaarlijks vallen er opleidingen af en komen er nieuwe bij. ‘Door samenwerking met de beroepspraktijk en door hoogwaardig onderwijs en onderzoek krijgt de wereld van morgen vorm en inhoud.’
- Pijl, O. (2014). ‘Positie kiezen met het Canvas-model’, Kwaliteit in Bedrijf, 7, 16-18. Kwaliteitsmedewerkers zien zich nog wel eens in een lastig dilemma geplaatst. Als geen ander zullen ze uitdragen dat de verantwoordelijkheid voor kwaliteit bij het management en de werkvloer ligt. Maar wanneer het er op aankomt – bijvoorbeeld bij een formele certificering – dan zijn het niet zelden toch de kwaliteitsmensen die zélf in actie komen om het allemaal voor elkaar te krijgen. Ze delen graag in de vreugde, maar érgens voelt het niet goed.
- Pijl, O., Laks, M. (2014). ‘Dwarse processen – Hogeschool Utrecht als procesgeoriënteerde organisatie’, Kwaliteit in Bedrijf, 7, 10-13. Veel organisaties ontdekken dat organiseren veel meer is dan een organisatiestructuur inrichten met managers, afdelingen en functies. Denken en werken in processen vraagt om een goede afstemming, een professionele houding en vooral ook vertrouwen ontwikkelen in elkaars vakmanschap. Dat weten ze bij Hogeschool Utrecht maar al te goed.
- Vaal, K. de, Pijl, O. & Schijndel, B van (2014). Kwaliteitsmanagement in de praktijk – Kwaliteit in drie Dimensies, Procesregie, Leren verbeteren. Sigma, 1, 38-42. In het recent verschenen boek ‘Kwaliteitsmanagement in de praktijk’ verbinden de auteurs de systeem-technische met de sociaal-dynamische aspecten van kwaliteitsmanagement. Hiermee laten zij een holistische aanpak van het vakgebied zien. In dit artikel belichten zij drie thema´s die de benadering in het boek illustreren: kwaliteitsdimensies, procesregie en verbeteren.
- Vaal, K. de, Pijl, O. & Schijndel, B. van (2013). Kwaliteitsmanagement in de praktijk. Hilversum: Concept uitgeefgroep. Dit studie- en praktijkboek geeft op meer dan 500 pagina’s achtergronden, werkwijzen en praktische hulpmiddelen voor kwaliteitsmanagement. Uniek is dat daarbij steeds zowel de systeemtechnische als sociaal-dynamische aspecten van kwaliteitsmanagement aan de orde komen.
- Bakker, R., Pijl, O. (2006). ‘Procesmanagement gemiste kans voor hbo-onderwijs’, Sigma, 4, 32-36. Accreditatie door de overheid is een ‘licence to operate’ voor hbo-instellingen. Zonder accreditatie heeft een opleiding geen recht op bekostiging, hebben studenten geen recht op studiefinanciering en is het niet mogelijk studenten toe te laten of titels te verstrekken. Opvallend en op z’n minst verwonderlijk is de beperkte aandacht voor het onderwerp procesmanagement in het voor accreditatie gehanteerde toetsingskader. Een gemiste kans, volgens de auteurs.
Congresbijdragen
- Pijl, O. (chair), Ruighaver, J., Makowski, M. & Kairisto, L. (2009). Forming and Performing: Drivers for Strategic Renewal in Business Schools. Workshop EAIE Conference, Madrid.
- Jacobs, J., Pijl, O. (2009). Draagvlak voor kwaliteitszorg bij management en medewerkers. Nationaal Kwaliteitscongres.
- Pijl, O. (2007). Procesmanagement: wat de organisatiehark laat liggen. Nationaal Kwaliteitscongres.
Zie ook de webpagina’s met artikelen onder Kennis.
[/bullets]