Peer review: kwaliteitsinstrument in hbo

Op donderdag 8 februari 2018 organiseert het HBO Platform van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement (NNK) de bijeenkomst Peer review als kwaliteitsinstrument in het hbo.

Peer reviews: kansen, risico’s, competenties

Al enige tijd horen we in het hbo veel over peer review als kwaliteitsinstrument. Dat roept twee vragen op: welke voordelen en risico’s heeft peer review als kwaliteitsinstrument in het hbo en welke competenties vraagt peer review van de hierbij betrokken professionals.

Deze eerste vraag behandelt spreker Peter Noordhoek, directeur van het adviesbureau Northedge (www.northedge.nl). Peter ziet peer review als de belangrijkste ‘kwaliteitsinterventie’ om het vertrouwen in en binnen een sector op een hoger plan te krijgen. Hij rondt op dit moment zijn proefschrift af onder de titel Trusting associations. Daarbij gaat het zowel om de meest optimale vorm van peer review als de acceptatie ervan.

De tweede vraag komt Lieve Desplenter van de NVAO beantwoorden. Zij staat aan de basis van het train-de-trainerprogramma van voorzitters van panels van opleidingsbeoordelingen. Daarnaast heeft zij samen met een andere medewerker van de NVAO de trainingen in Nederland en Vlaanderen ontwikkeld voor ITK-panelleden. Zij zal ons informeren over wat vanuit NVAO-perspectief gezien wordt als essentiële competenties die panelleden moeten bezitten om een goede peer review te verrichten en waarom de NVAO deze competenties centraal stelt.

Peter en Lieve geven beiden een inleiding en gaan daarna met elkaar en met de zaal in gesprek over beide vragen. Hierbij brainstormen we ook over de mogelijkheden die peer review biedt als kwaliteitsinstrument in het hbo.

Programma

13.30-13.40 uur – Welkom en introductie op het programma door Paul Nieuwenhuis (voorzitter HBO Platform)
13.40-14.15 uur – Peter Noordhoek, directeur Northedge (www.northedge.nl)
14.15-14.30 uur – Pauze
14.30-15.15 uur – Lieve Desplenter, beleidsmedewerker NVAO
15.15-15.45 uur – In gesprek met elkaar – ervaringen met peer review
15.45-16.00 uur – Evaluatie en afsluiting naar volgende bijeenkomsten door Paul Nieuwenhuis

Aanmelding

NNK leden kunnen zich gratis aanmelden via Mijn Activiteiten op de NNK website.  Introducés zijn welkom samen met het NNK-lid. Introducés maken vooraf € 15,– over op IBAN: NL31 RABO 0113 7740 95 en melden zich aan via info@nnk.nl.

Locatie Utrecht

Cursus- en Vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9 in Utrecht op loopafstand van het CS. De parkeerterreinen van de Jaarbeurs bieden volop parkeergelegenheid op loopafstand (P1 ligt direct aan de overzijde van de Graadt van Roggenweg).

 
Reacties

Interessant en leerrijke artikel om te lezen. Niet eraan gedacht dat je peer review als kwaliteitsinstrument kunt gebruiken. Leuk dat ik iets nieuws kon leren uit dit artikel. Ga zo door!

Geef een reactie