Nee zeggen

Het is veel gemakkelijker om ‘Ja’ te zeggen dan om het ‘Nee’ uit te spreken. Daarmee lossen we vaak het probleem van een ander op en hebben we er zelf één bij. Bovendien wekken we de indruk dat we niet zoveel te doen hebben. Een 88-jarige vrouw zei eens in een interview: “Mijn favoriete woordje is Nee.”

‘Nee’ heb je, ‘Ja’ kan je krijgen?

  • Ga na waarom u geen Nee zegt – Bent u bang de ander te kwetsen? Denkt u dat u het beter kunt? Weet u dat wel zeker? Nee zeggen kan ook respect afdwingen. Bovendien: wanneer ú het oplost, leert de ander nooit om het zelf te doen! Én zit u er de volgende keer weer aan vast.
  • Uw Nee is niet persoonlijk bedoeld – Denk niet meteen dat de ander diep beledigd is door uw Nee. Mensen krijgen elke dag Nee’s te horen; daar kan die van u nog wel bij. De aanmoediging om iets te vragen aan een ander luidt niet voor niets: Nee heb je, Ja kan je krijgen.
  • Stel uw Nee niet uit – Direct Ja zeggen is voor sommigen een natuurlijke reactie. Dat is niet handig, meteen Nee zeggen is dat wel. Draai er niet om heen, stel het niet uit, bedenk geen uitvluchten als ‘misschien later’. Des te meer u twijfelt, des te meer houdt u de Ja-deur open.
  • Geef aan waarom u Nee zegt – ‘Ik heb nu geen tijd’ is niet overtuigend, dat zegt iedereen. Schets liever de daadwerkelijke consequenties van een Ja. En niemand verbiedt u daarbij een beetje te overdrijven.
  • Pas op met formele Nee’s – ‘Dat staat niet in mijn functiebeschrijving’. Vaak als grapje bedoeld, maar niet minder vaak gemeend. Pas daarmee op. Door kleine dingen te doen, kunt u krediet opbouwen. Trek pas aan de bel wanneer u structureel wordt belast met oneigenlijke taken.
  • Nee zeggen is geen schande – Zeg meteen Nee, beargumenteer en verontschuldig u niet uitvoerig. Kom niet met een lange serie argumenten.
  • Uw eerste argument is het sterkst – daar moet de ander het mee doen.
  • Zeg geen Nee – Om de boodschap te verzachten, kunt u het woordje Nee vermijden. Zeg niet: ‘Nee, ik ben morgen vrij’, maar ‘Morgen ben ik vrij’. Ondersteun uw weigering met non-verbaal gedrag, waarbij u vooral niet laat zien hoeveel moeite het u kost. Want dat is voor de ander een signaal om nogmaals aan te vallen.
  • Zorg dat u wisselgeld geeft – De vraag van een ander brengt u in een onderhandelingspositie. U kunt streven naar een uitkomst die voor beide partijen zo weinig mogelijk schade oplevert. Doe een andere toezegging of geef aan dat u op een later moment wel bereid bent iets te doen.
  • Zorg dat u wisselgeld krijgt – Wanneer u toch Ja zegt, beperk dan de schade door ook van de ander iets te vragen. Maak het een probleem van u beiden.
  • Probeer (kleine) Nee’s – Oefen eens met Nee zeggen. Zeg Nee tegen een telefonische verkoper, tegen een verkoper op straat, weiger het eerst aangeboden tafeltje in een restaurant. Bouw het langzaam op en onderzoek bij uzelf hoe dat bevalt. Vast wel!

[/bullets

 
Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie