“Vertel mij hoe u meet en ik vertel u hoe ik fiets”

Begin 2017 stelde ik mezelf het doel elke week minstens 50 km te gaan fietsen. Om het vast te houden maakte ik op mijn Facebookpagina een album Goed voornemen 2017 aan. Daarin plaatste ik wekelijks foto’s van de fietstocht en hield daar ook de stand bij als in Chinese productiehal: <aantal keren gefietst>/<aantal weken dat ik had kunnen fietsen>/<aantal weken in 2017 = 52>. Ik had nieuwe fietskleding gekocht om ook in de kou te kunnen fietsen. En zo kwam het dat ik al in de eerste koude week van januari op Facebook kon noteren: 1/1/52. Familie en vrienden moedigden mij met likes en reacties aan om door te gaan.

De laatste notering was: 52/51/52. Al in de voorlaatste week van 2017 had ik dus mijn doelstelling gehaald. En die ‘minstens 50 km’ was gemiddeld 100 km geworden. Met 5201 km het beste fietsjaar sinds het begin van mijn metingen in 2001! Halverwege het jaar had ik ontdekt dat dit record haalbaar was. Dat was wel uitdagend omdat ik in het begin van het jaar vaak ver onder de 100 km had gefietst. In mijn Excel-sheet ging ik uitrekenen hoeveel km ik per rit nog moest fietsen om dat record met 100 km gemiddeld te halen. En vanaf dat moment werd ik eigenlijk een beetje de slaaf van mijn eigen doelstelling. Wanneer ik beperkte tijd had, zag ik af van het fietsen omdat ik het vereiste ritgemiddelde niet zou halen. Ik fietste om dezelfde reden ook vaker alleen. En ik zat te puzzelen in mijn volle agenda om fietsdagen vrij te houden.

Wat heb ik ervan geleerd? Allereerst dat het goed is een doel te stellen, dat ook met anderen te delen en daar je best voor te doen. Het geeft een heel fijn gevoel voor het eerst in je leven in één jaar een afstand van 5201 km te hebben afgelegd. Mijn conditie is er merkbaar door verbeterd en het was een heerlijke ontspanning – in feite de échte doelstelling. Toch heb ik ook vaak gedacht aan mijn eigen uitspraak over het ongewenste bij-effect van het werken met indicatoren: “Vertel mij hoe u meet en ik vertel u hoe ik mij gedraag.” Je gaat de indicator beïnvloeden en verliest de achterliggende doelstelling uit het oog. In mijn geval: minder was ook goed geweest, kort fietsen is altijd beter dan niet fietsen, en samen fietsen is nog leuker dan het alleen te doen.

Volgend jaar wordt het doel: minstens 5202 km fietsen, maar zonder een minimale ritafstand en zonder de wekelijkse plicht. Eerst de fiets maar eens een grondige onderhoudsbeurt laten geven…

 
Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie