Was er maar niet zoveel om uit te kiezen. Dan was ik meteen klaar.
Keuzestress en de ‘Qual der Wahl’
Sommigen van ons zijn maximizers: zij streven naar het beste, hebben vaak ook net even wat meer, maar zijn lang niet altijd tevreden. Anderen zijn meer satisfiers: zij kiezen snel en beseffen dat de keuze niet gelukkig maakt, maar dat wat je ermee doet. Tips bij het maken van keuzes:
- Onderzoek het effect – Ga na welk effect een voorgenomen besluit heeft: bij uzelf, maar ook bij anderen. Brengt het ook nieuwe negatieve gevolgen met zich mee?
- Voer eigen regels in – “In het weekend wil ik altijd fietsen, want dat heb ik nodig.” U neemt één keer een besluit, dat u daarna alleen maar hoeft te volgen. Dat bespaart u allerlei hoofdbrekens.
- Denk niet te lang na – Wees niet te bang. Pak met zelfvertrouwen uw kans blijf niet zoeken naar het allerbeste.
- De beste keuze bestaat niet – Ga na hoeveel invloed u hebt. Van veel zaken is het onduidelijk wat de beste keuze is. Waarom zou u er dan naar zoeken?
- Verbreed uw keuze – “Ik koop mijn meubels altijd bij …” Maak uw keuze breder toepasbaar. Wanneer u keer op keer goede ervaringen hebt met dezelfde winkel, ga er dan in vervolg meteen naar toe. En kijk over twee jaar nog eens wat verder rond.
- Val uzelf niet te hard – U zat er toch flink naast? Val uzelf daarover niet te hard. Met de kennis die u toen had, was het wel een goede beslissing. Dat wat er gebeurd is, valt niet te veranderen.
- Geniet van uw keuze – Langdurig wikken en wegen helpt vaak niet om de kwaliteit van de keuze te verbeteren. Het vermindert wél de tevredenheid over de gemaakte keuze. Alleen bij een definitieve keuze treedt het psychologisch ‘goedpraten van de keuze’ op. Dat verhoogt uw tevredenheid. Haal dus uit uw keuze wat erin zit. Geniet daarvan.
- Herstel échte vergissingen – Neem bij een hele slechte beslissing ook een besluit: kies voor herstel van uw vergissing of laat het erbij. Ook dat is een keuze.
- Jolet Plomp, Beslissen doe je zo. Psychologie van de keuze, Unieboek.
- Barry Schwarz, De paradox van keuzes. Hoe teveel een probleem kan zijn. Het Spectrum.