Kernkwadrant

Het kernkwadrant is een hulpmiddel om kernkwaliteiten bij uzelf en anderen te ontdekken. Een kernkwaliteit is een eigenschap die tot het wezen (de kern) van een persoon behoort. De schaduwkant van een kernkwaliteit (het teveel van het goede) is de valkuil: de vervorming die u krijgt als een kernkwaliteit te ver doorschiet. De positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil is de uitdaging. De kernkwaliteit en de uitdaging zijn elkaars aanvullende kwaliteiten. Het gaat er om een balans tussen deze twee te vinden. Dat is dus geen kwestie van of-of, maar van en-en. Het teveel van de uitdaging is de allergie.

kernkwadrant

Verschillende startpunten

U kunt op verschillende punten ‘instappen’: begin hij een kernkwaliteit en zoek daar de valkuil, allergie en uitdaging bij. Of begin bij een bekende allergie en leid daaruit af wat de bijbehorende kernkwaliteit, valkuil en uitdaging zijn. Een voorbeeld:

kernkwadrant_b

Hoe meer u in een ander met uw eigen allergie geconfronteerd wordt, hoe groter de kans om in uw eigen valkuil te lopen. Waar u allergisch voor bent bij iemand anders, is waarschijnlijk iets goeds dat u zelf het meeste nodig hebt. Iemand kan dus het meest (over zichzelf) leren van de mensen met wie hij de meeste moeite heeft.

Gras groeit niet harder door eraan te trekken

Je mag zijn zoals je bent, om te worden die je bent maar nog niet kunt zijn, en je mag het worden op jouw moment en jouw tijd. Je moet niet aan je uitdaging werken, maar je mag er wel mee experimenteren. Maak het geen doel, houd het licht en luchtig.

Feedback geven

Het kernkwadrant kan ook een handige kapstok zijn om feedback te geven over iemands functioneren. Ook een negatief punt kan namelijk vaak worden verbonden met een doorgeschoten kernkwaliteit.

 

 

 
Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie