Freeware

Op internet zijn duizenden ‘handige’ hulpprogramma’s te vinden die gratis zijn te downloaden en te gebruiken. Hieronder een aantal waarvan bij de meeste bekend is dat ze al jaren met veel plezier en zonder problemen (!) worden gebruikt.

  • Pure Text. Het komt vaak voor dat je tekst wilt kopiëren zonder opmaak. In de Office-pakketten kan dat in ieder geval via Plakken speciaal. Maar daarvoor is – voor zover ik weet – geen sneltoets beschikbaar, zoals die er wel is voor Plakken is (CTRL-V). Daarom moet deze opdracht steeds omslachtig via het menu en de muis worden geselecteerd. Pure Text maakt het mogelijk om (overal binnen Windows !) eenvoudig zonder opmaak te kunnen plakken. Ik gebruik de toetscombinatie Shift-CTRL-V. Eenmaal in gebruik, wil je nooit meer zonder.
  • Internetsite opzetten (WordPress): online applicatie voor het opzetten van een website. Er zijn twee (gratis) versies: met wordpress.com kunt u meteen online met een internetadres als “bedrijfsnaam.wordpress.com”. Bij wordpress.org kan een eigen internetadres als “www.bedrijfsnaam.nl” worden gebruikt bij een (te betalen) provider. Die laatste versie biedt ook meer mogelijkheden om de opzet aan te passen.
  • Backup-programma (SyncBackFree): programma voor het maken van backups. Het programma kopieert nieuwe en gewijzigde bestanden naar bijvoorbeeld een andere harde schijf. Op die schijf staan dan al uw bestanden in de laatste versie. De bestanden zijn niet gecodeerd en op iedere PC te benaderen.
  • FTP-programma (FileZilla): programma om bestanden te uploaden en te downloaden naar een server, bijvoorbeeld die van uw provider.
  • Persoonlijke favorieten (MyPip): maak uw eigen favorieten-startpagina. Veel overzichtelijker dan de favorieten in de Windows-verkenner structuur. Maar vooral: vanaf elke werkplek aan te passen en te gebruiken. Het is zelfs mogelijk favorieten te delen met anderen.
  • Fotobeheer en -bewerking (Picasa): een bijzonder gebruiksvriendelijk programma voor het beheer van fotocollecties. Uit de stal van Google. Met de vele basisbewerkingen zijn foto’s vaak verrassend eenvoudig te verbeteren. En … het origineel blijft daarbij altijd bewaard.
  • Beeldmanipulatie (IrfanView): voor het vergroten, verkleinen, aanpassen en converteren van digitale plaatjes (inclusief de zogenaamde Gif’s).
  • Antivirus (Avast): volwaardig antivirusprogramma voor thuisgebruik met automatische updates. Eens per jaar wordt u gevraagd de thuislicentie te vernieuwen.
  • Opschonen (CCleaner): programma om allerlei zaken op uw pc op te schonen, zoals verwijderen van programma’s die automatisch opstarten, webgeschiedenis, het register en overbodige bestanden.
  • Virtuele USB-stick (Dropbox): programma om bestanden te delen op meerdere computers. U installeert het programma op al uw PC’s en maakt daar dan een Dropbox-map aan. In deze map kunt u bestanden plaatsen (maximaal 2 GB) die via internet ook terecht komen in de Dropbox-mappen op alle andere computers, zodra ze met internet zijn verbonden. Zodra de synchronisatie heeft plaatsgevonden, zijn de bestanden ook lokaal (zonder internettoegang) beschikbaar. U kunt zelfs bestanden met anderen delen.

Let op! Er wordt ook freeware aangeboden waarbij zonder dat u dat weet extra programma’s worden geïnstalleerd die de veiligheid van uw systeem in gevaar kunnen brengen.

 
Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie