Flirten

Jezelf niet opdringen, maar de ander verleiden om naar je toe te komen. Ofwel: tactisch en effectief communiceren – verbaal en non-verbaal. Ieder kind is daarin onbewust bekwaam, maar veel mensen zijn deze vaardigheid in de loop der jaren naar volwassenheid bijna kwijtgeraakt.

Zakelijk flirten

De onderstaande tips kunnen helpen om de zakelijke flirttalenten – die u ongetwijfeld hebt – ten volle te benutten.

  • Maak oogcontact – Kijk de ander in ieder geval bij het begin en einde van het gesprek goed in de ogen. Daarmee krijgt u aandacht. Wissel tussentijds af: staren maakt de ander nerveus. Ga na afloop van het gesprek na of u nog weet welke kleur ogen de ander had. Zo ja, dan hebt u goed gekeken.
  • Luister actief – Kijk eens naar interviewers op de televisie. U ziet hun hoofd meeknikken en meeschudden; ze glimlachen voortdurend. De boodschap is helder: ik luister naar je, ik begrijp je, ga door. Luister ook echt. Test uzelf na afloop van het gesprek: weet u nog welk punt de ander wilde maken?
  • Onthoud persoonlijke details – Iemand die u persoonlijke details vertelt, zet een stapje in uw richting. Onthoud die details. Kom er later op terug. Zo geeft u blijk van waardering voor de getoonde openheid. Kunt u zich nog drie persoonlijke details herinneren van uw laatste gesprekspartner?
  • Kies een ‘open lichaamshouding’ – Zit rechtop, richt u met uw lichaam op de ander. Spiegel de lichaamshouding van de ander op een subtiele manier. Neem zelf eens een andere houding aan en observeer of de ander u volgt; dan gaat het goed. Kruis geen armen of benen; dat duidt op weerstand (let maar eens op bij discussies). Weet u na afloop van een gesprek nog vijf typerende lichaamshoudingen van de ander?
  • Glimlach – Niemand kan naar een lachende baby kijken zonder zelf ook te glimlachen. U wordt zelf ook vrolijker van uw eigen glimlach en dat straalt altijd uit op de ander. Wanneer u het hebt: gebruik uw talent voor humor, maar ga niet de clown uithangen. Hoe vaak hebt u tijdens een gesprek geglimlacht?
  • Neem intonatie en spreeksnelheid over – Ook hierin kunt u spiegelen met de ander. En dat geeft herkenning, vertrouwen en waardering. Blijf wel uzelf.
  • Complimenteer – Een compliment tovert zeker een glimlach op het gezicht van de ander. En weer op dat van u! We zijn vaak beter in het geven van kritiek (‘verbeterpunten’) dan in het uitdelen van complimenten. Ga op zoek naar de successen van de ander. Hoeveel complimentjes hebt u vandaag gegeven?

Gevaar voor manipulatie? Blijf uzelf, houd het echt en gebruik de tips alleen om uw werkelijke opstelling te ondersteunen, niet om een vals beeld op te wekken.

  • Lanthe Sahadat, ‘Zakelijk flirten is meer dan een trukendoos’, de Volkskrant, 24 maart 2006.
  • Mirjam Wiersma, Zakelijk flirten. Tools voor een sprankelend en overtuigend gesprek. Zie: www.helemaaljij.nl.
  • Angelique van ’t Riet, Hoe word ik een schat. Flirten als succesfactor op het werk. Zie: www.zakelijkflirten.com.

 
Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie