Communicatie: doen en laten

Over communicatie zijn ontelbaar veel boeken volgeschreven en er zijn evenveel blogs mee gevuld. Met een paar praktische tips kunt u meteen successen boeken. Kies de komende tijd één nieuwe tip per week.

  • Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Luister naar de ander, vat het verhaal samen en laat de ander reageren. Vraag vooral door wanneer iets niet duidelijk is. En vraag ook door wanneer u denkt dat het wel duidelijk is: misschien had u het toch verkeerd begrepen – en zo niet, dan laat u in ieder geval merken dat u geluisterd hebt.
  • Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen, Adviezen. Luister vanuit het perspectief van de ander. Laat uw eigen oordelen, ideeën en adviezen even voor wat ze zijn – die leiden alleen maar af om met een open houding te kunnen luisteren.
  • Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Eigenlijk een combinatie van LSD en OMA: neem niet zomaar aan dat u begrijpt wat een ander bedoelt. Stel vragen om na te gaan of uw beeld klopt.
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander. Geef zelf geen invulling aan wat u denkt dat iemand denkt. Zeker niet bij mensen die u al lang kent. Vraag bij twijfel na of uw beeld klopt.
  • Wees een OEN: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig. Sta open voor de ander, geef hem of  haar de kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig. Geef uzelf de kans een nieuw gezichtspunt te ontdekken.
  • Maak je niet DIK: Denk In Kwaliteiten. Blijf het goede in de ander zien, zeker ook bij wat moeilijke gesprekken. Het is altijd gemakkelijk nadruk te leggen op zaken die slecht gaan. In groepen willen we elkaar nog wel eens met veel (leed)vermaak ‘opzwepen’ in zaken die niet goed gaan. Blijf kijken naar wat goed gaat en waar iemand zijn kwaliteiten liggen. Tip: zie ook het Kernkwadrant.

In een filmpje op www.Up300.nl komen alle tips nog eens langs:

 
Reacties

Nog geen reacties.

Geef een reactie